Fotografii de poveste din Cluj-Napoca, zona Cetățuie, cu filtru IR




Fotografia este, în sine, o artă a luminii, întrucât lumina este materialul ei de lucru, care produce impresia imaginilor de pe placa fotografică. Iluminarea naturală sau artificială în fotografie este una dintre părțile esențiale ale tehnicii și artei fotografice, alături de încadrare.” Wikipedia

Am fost atras mereu spre a vedea ceea ce ochiul omenesc nu vede. Și mă fascinau pozele făcute în IR (infraroșu) și UV (ultraviolet).
Așa că am căutat pe internet și am comandat un filtru IR pentru aparatul meu foto, care are diametrul filtrului de 55 mm. Am găsit două tipuri de filtre IR: de 720 nm și de 950 nm.
Textul la 720 nm suna așa: ”Aceste filtre cu infraroșu sunt proiectate pentru a bloca toată lumina vizibilă până la 720 nm, dar permit trecerea razelor infraroșii, astfel încât să poată fi fotografiate detalii care nu ar fi vizibile fără un filtru.
Utilizările tipice ale filtrelor cu infraroșu includ arheologie, poliție, armată, medicină, știință, detectivi, imagini de plante și vegetație, imagini speciale de peisaj și fotografie de efect.
Se potrivește perfect, se așează în siguranță pe obiectiv.
Filtrul are un fir intern și extern, adică se pot atașa filtre suplimentare sau similare.”
La 950 nm textul suna exact la fel. 
M-am gândit să cumpăr prima dată cel de 720 nm și să îl testez, deoarece blochează mai puțin decât cel de 950 nm.
În plus, știam faptul că toate aparatele au montate pe senzor filtre care blochează o parte din radiația UV și IR, pentru a ieși imagini cât mai clare în spectrul vizibil, neafectate de spectrul UV și IR. 
Deci pentru a fotografia în spectru larg UV sau IR ar trebui eliminate și acele filtre din aparat, ceea ce nu poate fi făcut decât de specialiști, deoarece se poate deteriora senzorul. Nu știu exact cât de mult filtrează aparatele UV și IR, dar de aceea am optat spre filtrul de 720 nm deocamdată. Filtru UV care să lase să treacă numai radiația UV nu am găsit încă în comerț, doar filtre de blocare a radiației UV. Am și eu unul, care este util la fotografierea de peisaj în soare puternic de exemplu, căci radiația UV este prezentă sub formă de ”ceața” pe care o vezi privind peisaje îndepărtate ce apar încețoșate în lumina soarelui. Un filtru UV de blocare mai scoate din ceața aceea, face poza să fie mai clară.
la fel, mai folosesc un flitru de polarizare, care mai elimină din reflexiile prea puternice ale luminii solare, în special reflexiile apei și ale obiectelor metalice, suprafețele de sticlă.
fotografia în UV, cu filtrul de pe senzor îndepărat, și cu un filtru de trecere UV montat pe obiectiv, dezvăluie faptul că radiația UV este ca o energie cețoasă care ne înconjoară când este lumină multă solară. de asemenea dezvăluie faptul că diferite tipuri de materiale reflectă în mod diferit radiația UV, dezvăluind efecte neobișnuite, surprinzătoare, uimitoare. Poți vedea astfel de fotografii AICI

Spectrul vizibil (numit uneori „spectrul optic”) reprezintă domeniul spectrului electromagnetic ce este vizibil și poate fi detectat de ochiul uman fără mijloace ajutătoare. 
Radiațiile electromagnetice din acest interval de lungimi de undă se numesc lumină (vizibilă). În condiții normale ochiul uman percepe în aer lungimile de undă din domeniul 380 - 750 nm (nanometri) cu o frecvență de 430 THz (750 nm) până la 750 THz (380 nm)”
Wikipedia
În alt loc, tot pe Wikipedia, am găsit că ”Lumina vizibilă este de obicei definită ca având lungimi de undă cuprinse între 400-700 nanometri (nm) sau 4,00 × 10−7 până la 7,00 × 10−7 m, între infraroșu (cu lungimi de undă mai lungi) și ultraviolet (cu lungimi de undă mai scurte). 
Această lungime de undă înseamnă un interval de frecvență de aproximativ 430–750 terahertz (THz).”



Căutând pe net am descoperit că Robert W. Wood este considerat părintele fotografiei în IR și UV, deoarece  a fost un pionier în acest domeniu, prin cercetările sale. 
”Robert Wood a fost un fizician american care a devenit profesor și a îndeplinit diferite roluri la Universitatea Johns Hopkins din America din 1901 până la moartea sa în 1955. 
A fost cunoscut la nivel internațional pentru munca sa în optică și spectroscopie, în care domenii a întreprins cercetări fundamentale în radiațiile de rezonanță și în utilizarea ecranelor de absorbție în fotografia astronomică.
În februarie 1903, Wood a descris invenția unui filtru pentru transmisia ultravioletă, care ar exclude toată lumina vizibilă. Prima versiune a fost realizată cu nitrozo-dimetil-anilină, dar aceasta a lăsat totuși prea multă lumină albastră pentru o fotografie ultravioletă eficientă. Adăugarea unei mici cantități de uranină colorantă la formulă a făcut un filtru pentru fotografie, care a transmis, exclusiv ultraviolet.
Emulsia bazică de halogenură de argint este sensibilă doar la capătul albastru / ultraviolet al spectrului și a trecut cu câțiva ani înainte ca gama spectrală a filmului să fie extinsă prin sensibilizarea colorantului. 
În 1904 a văzut posibilitatea extinderii sensibilității filmului fotografic la regiunea cu infraroșu odată cu descoperirea kriptocianinei (Kornfeld, 1938) și, deși emulsiile în infraroșu nu au fost disponibile comercial până în anii 1930, Wood a fost primul care a publicat fotografii în infraroșu - peisaje - realizate în 1910 pe film experimental.” Sursa

În funcție de filtru, de ce domeniu de radiație blochează și ce lasă să treacă, imaginile pot varia destul de mult, cuprinzând și spectru vizibil sau nu. 
Ai o galerie mare de imagini, cu diferite filtre utilizate de diferiți fotografi AICI

”Cum se face fotografia IR?
Există trei moduri generale de a face fotografii IR:
1 - Film cu infraroșu: Aceasta a fost prima metodă dezvoltată și mult timp aceasta a fost singura modalitate de a filma în infraroșu. 
Acest lucru a necesitat o peliculă specializată, utilizarea unui filtru cu infraroșu peste obiectiv și o dezvoltare specializată. 
Acest lucru se poate face și astăzi, dar filmul este greu de găsit. 
Pro: nostalgie și învățarea de a depăși provocările. 
Contra: Film greu de găsit, film greu de evitat aburirea, este necesară expunerea și bracketing-ul focalizării.
2 - Cameră digitală cu filtru pentru lentile în infraroșu: Acest lucru este posibil deoarece senzorii digitali moderni sunt (din fericire!) Sensibili la lungimi de undă cuprinse între 300 și 1200 nm. Pentru a păstra fidelitatea culorilor pentru fotografierea normală, producătorii au integrat „filtre de tăiere IR” peste senzori pentru a bloca UV și IR. 
Aceste filtre nu sunt perfecte, așadar, plasând un filtru IR 720 pe obiectiv și realizând o expunere îndelungată, puteți face fotografii în infraroșu pe unele camere. 
Pro: Cel mai ieftin mod de a încerca infraroșu. 
Contra: expunerile lungi necesită un trepied, neclaritate de mișcare, expunere și focalizare, mai puține opțiuni de filtrare.
3 - Cameră convertită în infraroșu: prin îndepărtarea filtrului de tăiere IR care se află deasupra senzorului și înlocuirea acestuia cu un filtru de trecere IR, camera devine complet sensibilă la infraroșu. 
Această conversie în infraroșu elimină necesitatea expunerilor lungi și a filtrelor de lentile. 
Pro: Timpi de expunere normali, folosind camera normal, mai multe opțiuni de filtrare, rezultate mai clare. 
Contra: Mai scump decât un filtru.

Eu am aplicat deci metoda 2, cu filtru IR 720 nm, folosind filtrul din imagine


Ceea ce nu am reușit încă să înțeleg este de ce unele imagini au apărut în roșu iar altele în albastru-violet?
Imaginile nu au fost deloc prelucrate, doar redimensionate la o dimensiune mai mică (sub 2048 pixeli latura cea mai mare) pentru a nu fi taxat la găzduirea lor pe Google Blogger (platforma acestui blog). 
Dar voi continua cercetările pe internet, și vă voi anunța de rezolvarea acestui mic mister, după ce mă voi lămuri. 
Sincer să fiu, fotografiile în violet îmi plac mai mult decât cele în roșu. 

Culorile primare sunt: roșu, galben, albastru
oranj  =  roșu   + galben
verde = galben + albastru
violet =  roșu   + albastru
Culorile complementare înseamnă pentru fiecare culoare primară (roșu, galben, albastru) amestecul în cantități egale a celorlalte două culori primare:
- roșu are culoare complementară amestecul dintre galben și albastru = verde
- galben are culoare complementară amestecul dintre roșu și albastru = violet
- albastru are culoare complementară amestecul dintre roșu și galben = oranj

Dă click pe poză să se deschidă mare și apoi cu click sau scroll sau cu săgețile derulează pozele.




























Biserica Sf Gheorghe de pe Str Gruia






























































































































































































































Poze făcute în și din castelul meu 






Luna











Becuri cu led la lustre și veioze.









Monitorul meu - nu emite deloc IR, e în întuneric complet deși avea o imagine luminoasă afișată. În stânga este o lampă de birou cu bec led.
Telecomandă TV




Lumânare


Lanternă cu led roșu


Lanternă cu leduri UV 395 nm


Bec de iluminat stradal


Videoclip tip slideshow cu muzică


Vezi și articolul https://katofotovideo.blogspot.com/2021/04/bine-ai-venit-pe-blogul-meu-kato-foto.html

Aici ai Toate siteurile și conturile mele, dacă ești curios de activitatea mea extra Foto Video :) : https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE/kato-resurse-utile-dezvoltare-spirituala

Nu uita să te abonezi la blogul meu și la canalul meu youtube, să fii la curent cu noutățile utile pe care le voi publica.
Pe canalul meu Youtube am adunat de o perioadă de timp materiale video interesante privind domeniul Foto și Video, în două playlisturi, care îți vor fi foarte utile și ție, și le poți accesa aici:
Cursuri Video & Foto 171 videoclipuri - https://www.youtube.com/playlist?list=PLbN5sJc5PARBTNWpagUj4VW0dD-3ninJs

Foto - Video 250 videoclipuri - https://www.youtube.com/playlist?list=PLbN5sJc5PARDhD9EOh_mcClVjqHUy3_Ip
Aceste playlisturi vor fi completate în continuare cu noi materiale video utile și interesante, deci abonează-te la canalul meu youtube, să păstrezi legătura.

Happy End :)
O zi minunată să ai în continuare! :)

Poți sponsoriza activitatea mea pe una din cele două platforme mai jos
Mulțumesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu